Silmäluomileikkaukseen valmistautuminen ja siitä toipuminen

Leikkausarviokäynti

Leikkaussuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti, jonka vuoksi toivon tapaavani potilaat aina ensin leikkausarviokäynnillä. Käynnillä kirjaan potilaan perussairaudet, lääkitykset ja mahdolliset allergiat. Mikäli potilaalla on käytössä lääke, joka täytyy tauottaa ennen leikkausta, annan siitä erikseen kirjallisen ohjeen. Kerron toimenpiteen sisällön ja käyn potilaan kanssa yhdessä läpi leikkaukseen valmistautumis- sekä jälkihoito-ohjeet, jotka potilas saa mukaansa kirjallisena. Myös toimenpidehinta annetaan kirjallisena. Kun toimenpiteelle on lääketieteellinen peruste, siitä saa Kela-korvauksen.

Potilasohje

Tässä potilasohjeessa on yleiset ohjeet ylä- ja/tai alaluomileikkaukseen valmistautumisesta sekä jälkihoidosta. Pyydän, että luette ne huolella ja varaudutte 1–2 viikon toipumisaikaan toimenpiteen jälkeen.

Ennen silmäluomileikkausta

Toivon tapaavani leikkauspotilaani vastaanotolla hyvissä ajoin ennen toimenpidepäivää, jotta kaikki mahdolliset toimenpiteeseen ja siitä toipumiseen vaikuttavat asiat voidaan huomioida. Hyvä hoitovaste leikkaukselle on myös minun tavoitteeni leikkaavana lääkärinä. Toimenpidearviokäynnillä haastattelen potilaan, kirjaan mm. perussairaudet, lääkitykset ja mahdolliset aiemmat leikkaukset. Teen jokaiselle potilaalle yksilöllisen leikkaussuunnitelman, jonka käyn yhdessä potilaan kanssa läpi. Teen reseptin toimenpiteen jälkeisistä lääkkeistä.

Leikkaukseen valmistautuminen

Silmäluomien tulehdukset, haavaumat ja ihottumat täytyy hoitaa ennen leikkausta, jotta leikkaushaava paranee hyvin. Kotiin on hyvä hankkia esim. apteekista saatava kylmägeelipakkaus ja laittaa se pakastimeen jo valmiiksi.

Lymfahoito ennen ja jälkeen leikkauksen

Kirurginen lymfahoito ennen ja jälkeen silmäluomileikkauksen vähentää leikkausalueen turvotusta ja nopeuttaa leikkauksesta toipumista. Lymfahoitoa suositellaan 3–4 kerran sarjahoitona seuraavasti:

 • 1–2 päivää ennen toimenpidettä
 • 1–5 päivää toimenpiteen jälkeen
 • 7–10 päivää toimenpiteen jälkeen

Lymfahoidon suunnitelma kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen toimenpidettä, jotta siitä saadaan paras mahdollinen hyöty. Kirurginen lymfahoito poikkeaa tavanomaisesta kasvojen lymfahoidosta, joten on tärkeää, että hoidon antaja on kirurgiseen lymfahoitoon perehtynyt ammattilainen, jolla on kokemusta leikkauspotilaiden hoidosta. Annamme kokeneiden lymfahoitajien yhteystiedot vastaanottokäynnin yhteydessä.

Lääkkeiden tauotus

Verta ohentavat tai verenkiertohäiriöihin käytettävät lääkkeet tauotetaan seuraavasti:

 • Yhden viikon tauko: Primaspan, Disperin, Aspirin, Aspirin Cardio, Asasantin, Persantin, Dipyrin
 • Neljän viikon tauko: omega- ja kalaöljyvalmisteet
 • Erillisen ohjeen mukaan tauotettavat lääkkeet: Marevan, Plavix, Clopidogrel ja Pradaxa

Huom! Lupa lääkkeen tauotukselle on kysyttävä omalta hoitavalta lääkäriltä.

Silmäluomileikkauksen toimenpidepäivänä

Huomioithan leikkauspäivänä seuraavat asiat:

 • Haavatulehduksen välttämiseksi toimenpiteeseen tullaan aina koko kasvojen alue ilman meikkiä.
 • Ripsienpidennykset on syytä poistattaa ennen toimenpidettä.
 • Kookkaat korvakorut kannattaa leikkauspäivänä jättää kotiin.

Ennen toimenpidettä otan digikuvat potilaani silmäluomien alueelta. Kuvat otetaan leikkauksen hoitovasteen seuraamiseksi, ja ne tallennetaan potilaan sähköiseen sairauskertomustiedostoon.

Silmäluomileikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Paikallispuudutuksen lisäksi voidaan antaa esilääkitystä sekä kipulääkitystä. Heti toimenpiteen jälkeen sairaanhoitaja laittaa silmäluomille kylmäpainepakkauksen, jotta leikkauksen jälkeiset mustelmat ja turvotus olisivat mahdollisimman vähäisiä. Potilas lepää puoli-istuvassa asennossa lepäämössä vähintään tunnin ajan.

Ennen kotiutumista sairaanhoitaja kertaa vielä jälkihoito-ohjeet ja varmistaa, että potilaan vointi on hyvä. Leikkauksen jälkeen silmäluomet toimivat normaalisti, eikä silmiä peitetä. Toimenpiteen yhteydessä silmiin laitetaan antibioottitippoja, jotka voivat hieman sumentaa näköä. On suositeltavaa, että potilaalla on mukana saattaja kotimatkaa varten, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Autoa ei kuitenkaan saa lähteä toimenpiteen jälkeen ajamaan.

Heti leikkauksen jälkeen silmien siristelyä on vältettävä, jotta haavaan ei tule venytystä. Kotiinlähtöön kannattaa siksi varautua aurinkolasein.

Silmäluomileikkauksen jatkohoito

Kylmäpainehoidolla voidaan tehokkaimmin vähentää leikkauksen jälkeistä turvotusta ja mustelmaa, joten sen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa.

 • Heti kotiin päästyä pakastimessa jäähdytetty kylmägeelipakkaus kääritään ohuen puhtaan kankaan sisään (tai voidaan laittaa esim. puuvillasukan sisään) ja laitetaan 30 minuutiksi kerrallaan silmäluomien ihoa painamaan.
 • Kylmähoidon välissä pidetään 2 tunnin tauko, jotta silmäluomien ihon lämpö normalisoituu.
 • Hoitojaksojen välillä kylmägeelipakkaus on aina jäähdytettävä pakastimessa uudelleen kylmäksi.

Kylmähoitoa jatketaan leikkauspäivän lisäksi vielä kahden päivän ajan. Leikkausalueen turvotus on runsainta kahtena leikkauksen jälkeisenä päivänä, minkä jälkeen se alkaa laskea. Mustelmat painuvat usein viikon aikana painovoiman vaikutuksesta alaluomille ja poskipäihin, eikä tätä kannata säikähtää.

Kuumia juotavia on hyvä välttää leikkauspäivänä, koska ne lisäävät ihon pintaverenkiertoa ja haavan tihkuvuotoa.

Vältä kumartelua ja nostelua

Leikkauspäivänä ja leikkauksen jälkeisen viikon ajan kaikenlaista kumartelua ja nostelua on syytä välttää. Muistisääntönä voi pitää sitä, että pään on hyvä olla koko ajan sydämen tason yläpuolella. Leikkauksen jälkeiset kolme seuraavaa yötä on paras nukkua päätypuoli koholla selin tai kylkimakuulla.

Silmätippoja on syytä käyttää 2–3 viikon ajan

Kostuttavien geelimäisten silmätippojen käyttö on suositeltavaa leikkausta seuraavien 2–3 viikon ajan. Tarkemmat ohjeet annan toimenpiteen yhteydessä kirjallisena. Joskus määrään antibioottisilmätippoja, jos ompeleet ovat lähellä silmän pintaa.

Silmäluomien haavoja suihkutellaan säännöllisesti kaksi kertaa päivässä leikkausta seuraavasta aamusta ompeleiden poistoon saakka. Haavat voi kuvata varovasti taputellen puhtaalla pyyhkeellä tai antaa ilmakuivua.

Ompeleet poistetaan 5–7 päivän jälkeen

Silmäluomien leikkaushaavojen ompeleiden päät kiinnitetään ohuella haavateipillä silmäluomen iholle, jotta ne eivät käänny silmän pintaa hankaamaan. Jos haavateipit irtoavat, ompeleiden päät voi kiinnittää varoen uudelleen uusilla teipeillä. Ompeleet poistetaan 5–7 päivää leikkauksen jälkeen. Ompeleiden poisto on potilaalle maksuton.

Vältä saunomista, uimista ja kylpemistä sekä haavakohdan meikkausta

Saunomista, uimista tai kylpemistä suositellaan vasta, kun ompeleiden poistosta on kulunut kaksi päivää. Mustelmia voi peittää peitevoiteella silmäluomien alueella, mutta haavan päälle meikkiä saa laittaa vasta, kun ompeleet on poistettu.

Leikkausta seuraavien viikkojen aikana haavan aluetta ei saa hangata. Leikkausarvet voivat aluksi olla punoittavat, mutta ne vaalenevat muutaman kuukauden kuluessa lähes huomaamattomiksi.

Alaluomien arvet on syytä suojata voimakkaalta auringonvalolta aurinkolasein tai aurinkovoiteella seuraavan 6 kuukauden ajan, koska auringonvalo voi tummentaa arpea.

Maksuton jälkitarkastus, jossa toivon tapaavani kaikki leikkauspotilaani, on 2–6 kuukauden kuluttua toimenpiteestä.