Yläluomileikkaus

Ikääntymisen myötä ihomme ohenee ja ihonalaiskudos veltostuu. Yläluomelle muodostuu ylimääräinen ihopoimu, joka laskeutuu ensin luomipoimun, sitten luomireunan ja hankalimmillaan koko ripsirivistön päälle. Ihon veltostuessa myös yläluomien ihonalaiskudoksen rasvatyynyt alkavat työntyä ylä- ja alaluomen ihon alle näkyväksi kohoumaksi. Yläluomen toiminta tulee raskaaksi ja näkeminen vaikeutuu. Myös kulmakarvojen taso laskee iän myötä, mikä painaa yläluomea edelleen alemmaksi. Seurauksena on väsynyt katse ja jatkuva kulmakaarien nostelu.

Koska muutokset tapahtuvat hitaasti vuosien kuluessa, emme niitä välttämättä tiedosta. Raskaat luomet voivat aiheuttaa monenlaisia silmien rasitusvaivoja, joita emme aina osaa yhdistää silmäluomista johtuviksi. Seuraavassa on lueteltu yleisimmät oireet, joita raskaat yläluomet aiheuttavat

Oireet

Näköoireet

  • Näkökenttä kaventuu eri katsesuunnissa. Silmäluomien muodosta riippuen näkökenttä kaventuu yleensä aluksi sivukatsesuunnissa, mutta myöhemmin myös suorassa katsesuunnassa.

Yläluomen ihon ärtyminen tai haavauma

  • Ylimääräinen ihopoimu hautoo ihoa ja voi aiheuttaa pitkäaikaisen ihottuman tai haavauman

Roskantunne

  • Silmäluomien tehtävä on suojata silmää ulkoisilta ärsykkeiltä räpytysrefleksin avulla. Jos ylimääräinen ihopoimu laskeutuu koskettamaan ripsiä tai luomireunaa, se aiheuttaa toistuvan roskantunteen ja räpytysrefleksin.

Silmän vetistys

  • Laskeutunut yläluomen ihopoimu voi johtaa kyynelnestettä silmän ulkonurkan iholle, jolloin silmän ulkonurkkaa joutuu jatkuvasti pyyhkimään ja sen iho ärtyy.

Päänsärky

  • Kun yläluomet alkavat varjostaa näkökenttää, nostelemme vaistomaisesti kulmakarvojamme nähdäksemme paremmin. Jatkuva nostelu voi aiheuttaa päänsärkyä, koska otsan rypistäjälihas joutuu jännitystilaan.

Silmien rasitusoireet

  • Jos näkeminen vaatii pinnistelyä raskaiden yläluomien aiheuttaman näkökenttärajoitteen vuoksi, ovat iltaa kohti lisääntyvät silmien rasitusoireet tavallisia. Otsan alueen lihakset ovat väsyneet jatkuvasta jännityksestä, minkä vuoksi tarkkaa näkemistä vaativat toimet, kuten lukeminen, ovat iltaisin erityisen hankalia.

 

Jos tunnistat yhden tai useamman edellä kuvatun oireen päivittäiseksi tai olet jo kiinnittänyt huomiota raskaisiin yläluomiisi, VARAA AIKA LEIKKAUSARVIOON. 

 

Yläluomileikkaus tekee katseesta virkeän

Yläluomileikkaus on tehokas tapa korjata raskaista yläluomista johtuvat haitat. Vaikka hoitotarpeen taustalla ovat usein terveydelliset syyt, saavutetaan leikkauksella myös esteettinen hyöty avaramman katseen ja virkeämmän ilmeen myötä. Leikkaushoidon tavoitteena on aina luonnollinen kosmeettinen lopputulos.

Toimenpiteessä poistetaan ylimääräiset ihopoimut ja ihonalaiskudoksen rasvaa sekä tarvittaessa nostetaan laskeutunutta kulmakaaren tasoa. Leikkaus tehdään iholle ja ihonalaiskudokseen käyttäen hiilidioksidilaseria (CO2), joka on uusin leikkaustekniikka. Laserilla kudosvaurio on mahdollisimman vähäinen ja leikkauksesta parantuminen on nopeampaa kuin perinteisemmillä leikkaustekniikoilla esim. radiofrekvenssiveitsellä. Ihohaava tulee yläluomen luomipoimuun ja se suljetaan erittäin ohuella jatkuvalla langalla. Yläluomileikkaukseen varataan aikaa 2 tuntia.

Leikkauksen jälkeen silmäluomille asetetaan kylmäpainepakkaus noin tunnin ajaksi ja levätään puoli-istuvassa asennossa. Kotihoito-ohjeet käydään yhdessä sairaanhoitajan kanssa läpi ennen kotiin lähtöä. Aurinkolasit ja saattaja ovat suositeltavat kotiutuessa.

Valmistautuminen etukäteen kannattaa

Kun yläluomileikkaus tulee ajankohtaiseksi, siihen kannattaa valmistautua etukäteen. Näin lopputulos on paras mahdollinen ja paraneminen nopeaa. Leikkausarviokäynnillä annan ohjeet tauotettavista lääkkeistä ja ravintoainevalmisteista. Pakastimeen on hyvä laittaa kylmägeelipakkaus valmiiksi. Kirurginen lymfahoito ennen ja jälkeen leikkauksen nopeuttaa mustelmien ja turvotuksen poistumista. Jotta lymfahoidosta saa parhaan hyödyn, kannattaa se suunnitella jo leikkausajan varaamisen yhteydessä. Klinikallamme kirurgista lymfahoitoa tekevät lymfahoitokoulutuksen käyneet ammattilaiset, sairaanhoitaja ja kosmetologi.

Yläluomileikkaus – jälkihoito

Yläluomileikkauksen jälkihoidon merkitystä ei voi liikaa korostaa. Jälkihoito-ohjeiden noudattaminen edistää yläluomileikkauksesta toipumista merkittävästi. Kirjalliset ohjeet jälkihoidosta annan leikkausarviokäynnillä. Voit lukea ja tulostaa leikkaukseen valmistautumisohjeet sekä jälkihoito-ohjeet täältä.