Raskaat luomet

Ikääntymisen myötä ihomme ohenee ja ihonalaiskudos veltostuu. Yläluomelle muodostuu ylimääräinen ihopoimu, joka laskeutuu ensin luomipoimun, sitten luomireunan ja hankalimmillaan koko ripsirivistön päälle. Silmämunaa ympäröivät rasvatyynyt on tarkoitettu suojaamaan silmää iskuvammoilta. Ihon veltostuessa myös rasvatyynyjen ympärillä oleva sidekudos veltostuu ja rasvatyynyt alkavat työntyä ylä- ja alaluomen ihon alle näkyväksi kohoumaksi. Yläluomen toiminta tulee raskaaksi ja näkeminen vaikeutuu. Myös kulmakarvojen taso laskee iän myötä, mikä painaa yläluomea edelleen alemmaksi. Seurauksena on väsynyt katse ja jatkuva kulmakaarien nostelu.

Koska muutokset tapahtuvat hitaasti vuosien kuluessa, emme niitä välttämättä tiedosta. Raskaat luomet voivat aiheuttaa monenlaisia silmien rasitusvaivoja, joita emme aina osaa yhdistää silmäluomista johtuviksi. Seuraavassa on lueteltu yleisimmät oireet, joita raskaat yläluomet aiheuttavat. Jos tunnistat yhden tai useamman oireen päivittäiseksi tai olet jo kiinnittänyt huomiota raskaisiin yläluomiisi, varaa aika leikkausarvioon.

Oireet

Näköoireet

  • Näkökenttä kaventuu eri katsesuunnissa. Silmäluomien muodosta riippuen näkökenttä kaventuu yleensä aluksi sivukatsesuunnissa, mutta myöhemmin myös suorassa katsesuunnassa.

Yläluomen ihon ärtyminen tai haavauma

  • Ylimääräinen ihopoimu hautoo ihoa ja voi aiheuttaa pitkäaikaisen ihottuman tai haavauman

Roskantunne

  • Silmäluomien tehtävä on suojata silmää ulkoisilta ärsykkeiltä räpytysrefleksin avulla. Jos ylimääräinen ihopoimu laskeutuu koskettamaan ripsiä tai luomireunaa, se aiheuttaa toistuvan roskantunteen ja räpytysrefleksin.

Silmän vetistys

  • Laskeutunut yläluomen ihopoimu voi johtaa kyynelnestettä silmän ulkonurkan iholle, jolloin silmän ulkonurkkaa joutuu jatkuvasti pyyhkimään ja sen iho ärtyy.

Päänsärky

  • Kun yläluomet alkavat varjostaa näkökenttää, nostelemme vaistomaisesti kulmakarvojamme nähdäksemme paremmin. Jatkuva nostelu voi aiheuttaa päänsärkyä, koska otsan rypistäjälihas joutuu jännitystilaan.

Silmien rasitusoireet

  • Jos näkeminen vaatii pinnistelyä raskaiden yläluomien aiheuttaman näkökenttärajoitteen vuoksi, ovat iltaa kohti lisääntyvät silmien rasitusoireet tavallisia. Otsan alueen lihakset ovat väsyneet jatkuvasta jännityksestä, minkä vuoksi tarkkaa näkemistä vaativat toimet, kuten lukeminen, ovat iltaisin erityisen hankalia.

Raskaat silmäluomet voidaan hoitaa leikkauksella

Raskaista yläluomista johtuvat haitat voidaan korjata tehokkaasti yläluomileikkauksella. Voit lukea lisää yläluomileikkauksesta täältä.

Potilasohje silmäluomileikkaukseen valmistautumisesta