Silmäluomien tulehdukset

Sekä ylä- että alaluomen luomireunaan aivan ripsien tyveen aukeaa kymmeniä öljypitoista eritettä tuottavia rauhasia. Niiden tarkoitus on tehdä kyynelnesteestä silmää suojaava ja voiteleva. Kun rauhasen suuaukko luomireunassa tukkeutuu, erite ei pääse normaalisti purkautumaan rauhasesta ja rauhanen tulehtuu. Seurauksena voi olla joko näärännäppy eli hordeolum tai luomirakkula eli chalazion, jotka ovat silmäluomen yleisimmät tulehdukset. Näärännäpystä voi myös myöhemmin kehittyä luomirakkula.

Oireet

Alkuvaiheessa silmäluomi voi olla punoittava, turvonnut ja kosketusarka laajemmalta alueelta kuin tulehtunut rauhanen. Jos kyseessä on näärännäppy, se nähdään vaaleana 1mm kokoisena kohoumana luomireunassa. Kun alkuvaiheen turvotus silmäluomelta on parin päivän kuluessa laskeutunut, voidaan rauhasen sisään pakkautunut erite nähdä ja tuntea kohoumana silmäluomella. Tällöin kyseessä on luomirakkula.

Hoito

Alkuvaiheessa kannattaa aloittaa silmäluomen lämpöhaudehoito. Lämpimään veteen kostutettu froteepyyhe laitetaan 1-2 kertaa päivässä tulehtuneen silmäluomen päälle 10 minuutin ajaksi. Näin rauhasen sisään kertynyt erite pehmenee ja notkistuu ja rauhanen mahdollisesti tyhjenee itsestään. Heti lämpöhoidon jälkeen voidaan eritteen tyhjenemistä helpottaa pumpulipuikolla hieromalla. Pumpulipuikkoa vedetään samalla kevyesti painaen rauhasen päältä kohti luomireunaa. Lämpö- ja hierontahoidon päätteeksi kannattaa luomireunaan kertynyt erite vielä poistaa puhtaalla veteen tai antibioottisilmätippaan kostutetulla pumpulipuikolla pyyhkäisemällä. Silmälääkäri tai yleislääkäri aloittaa antibioottisilmätipan ja/tai -voiteen paikallishoidoksi muutaman viikon ajaksi.

Mikäli näärännäppy tai luomirakkula ei ole edellä kuvatuilla paikallishoidoilla parissa kuukaudessa rauhoittunut, on tulehduksen kirurginen avaus perusteltu. Jos luomirakkula kehittyy kookkaaksi märkäpaiseeksi jo alkuvaiheessa, kirurginen avaus kannattaa tehdä jo aiemmin.

Toimenpiteessä luomirakkula avataan ja tyhjennetään silmäluomen sisäpuolelta sidekalvolta paikallispuudutuksessa. Toimenpide on nopea eikä ompeleita tule. Toimenpidepäivä riittää sairauslomaksi. Jälkihoitona on antibioottisilmätippa 5-7 päivän ajan. Mustelmaa ja turvotusta voi silmäluomelle tulla muutaman päivän ajaksi. Siksi suositellaan kylmäpakkauksen laittamista 2×30 min kotona toimenpidepäivän iltana. Jälkitarkastusta ei yleensä tarvita.

Potilasohje silmäluomileikkaukseen valmistautumisesta

Muita leikkausaiheita

Alla olevista linkeistä voit tutustua muihin leikkausaiheisiin ja saada lisätietoa myös yläluomileikkauksesta.