Silmäluomen näpyt ja kasvaimet

Suurin osa silmäluomien iholla olevista näpyistä ja kasvaimista on pieniä ja hyvänlaatuisia. Niiden kirurgista poistoa kuitenkin suositellaan, jos ne aiheuttavat silmänluomelle virheasennon tai hankaavat mekaanisesti silmän pintaa. Mitä pienempi muutos on, sitä helpompaa sen kirurginen poisto on. Joskus riittää vain näpyn poltto. Jos näppy tai kasvain on hankalassa paikassa, kuten ripsien tyvessä tai aivan luomireunassa, suositellaan sen poistoa jo pienenä.

Jos näppy on muuttunut kooltaan, väriltään tai muodoltaan, kannattaa varata aika toimenpidearvioon. Jos kasvain ei ole erityisen huolestuttava, voidaan sitä seurata aluksi vastaanotolla. Jotta pienetkin muutokset voidaan havaita, otan kasvaimesta mikroskooppisen digikuvan. Kuvia verraten muutoksia voidaan seurata myös vuosien kuluessa parhaiten.

Jos vastaanotolla herää epäily kasvaimen pahanlaatuisuudesta, teen kirurgisen poiston mahdollisimman pian. Pyydän kasvaimesta patologin lausunnon tarvittaessa kiireellisenä. Mikäli kasvain osoittautuu pahanlaatuiseksi, tarvitaan usein jatkotoimenpide, jotta kasvain saadaan kokonaan poistettua riittävällä tervekudosmarginaalilla. Myös vaativassa kasvainkirurgiassa toimenpiteet järjestyvät tarvittaessa nopeasti. Olen aiemmin sairaalatyössä tehnyt silmäluomien kookkaiden kasvainten kirurgiaa, joten pahanlaatuistenkin kasvainten kyseessä ollen voin hoitaa potilaani kokonaisuudessaan.

Pienten näppyjen tai kasvain kyseessä ollessa, toimenpideajan voi varata suoraan ajanvaraushoitajalta. Kookkaiden tai epäilyttävien muutosten kyseessä ollessa kannattaa tulla ensin vastaanottokäynnille.

Potilasohje silmäluomileikkaukseen valmistautumisesta