Lasten synnynnäiset silmäluomien poikkeavuudet

Lasten synnynnäiset silmäluomien poikkeavuudet ovat harvinaisia. Yleisin niistä on synnynnäinen riippuluomi eli ptoosi (ks. riippuluomi yläpalkista), jossa yläluomen luomireuna on laskeutunut normaalitasoa alemmaksi. Riippuluomi voi olla toispuoleinen tai molemminpuolinen ja se havaitaan heti syntymän jälkeen. Taustalla on yleensä yläluomen kohottajalihaksen kehityshäiriö. Lihas on tavallista ohuempi, harvasäikeinen ja sidekudosta sisältävä eikä siksi pysty toimimaan normaalin lihaksen tavoin.

Synnynnäinen riippuluomi ja sen vaikeusaste on tärkeä tunnistaa jo muutaman kuukauden iässä, jotta lapsen näön kehitystä voidaan seurata säännöllisesti. Riippuluomen vaikeusasteesta riippuen lapsi voi alkaa nostamaan voimakkaasti kulmakarvojaan tai leukaansa nähdäkseen paremmin. Joka kolmannella lapsella, jolla on todettu riippuluomi, havaitaan myös karsastusta. Synnynnäiseen riippuluomeen liittyy myös tavanomaista suurempi riski, että toinen silmä jää toiminnallisesti heikkonäköiseksi. Edellisten syiden vuoksi lapsi tulisi ohjata jo varhain silmälääkärin seurantaan.

Riippuluomen hoito on aina kirurginen. Leikkauksen ajankohdan määrittää riippuluomen vaikeusaste. Jos riippuluomi on esteenä näönkehitykselle, leikkaus tehdään jo 1-2 vuoden iässä. Jos näönkehitys on normaalia, leikkaus ajoitetaan esikouluikään.

Potilasohje silmäluomileikkaukseen valmistautumisesta