Alaluomileikkaus

Ikääntymisen myötä myös alaluomien iho ohenee ja veltostuu. Ihonalainen sidekudos haurastuu ja venyy. Aiemmin syvemmällä alaluomen ihon alla omassa aitiossaan ollut rasvapatja työntyy eteenpäin alaluomen ihon alle näkyväksi kohoumaksi tai “pussiksi”. Luomireuna löystyy ja voi lähteä laskeutumaan alaspäin tai irti silmän pinnasta. Seurauksena voi olla kyynelnesteen lammikoituminen alaluomelle, näöntarkkuuden ajoittainen sumeneminen ja silmän vetistys. Jos alaluomen luomireuna on laskeutunut alaspäin, katse on surumielinen.

Alaluomileikkauksessa poistetaan ylimääräistä ihoa ja kiristetään luomireunaa parempaan asentoon silmän pintaa vasten. Laskeutunutta silmänluomen ulkonurkkaa voidaan nostaa aiempaan tasoon. Pullistuvaa rasvaa voidaan poistaa tai tasoittaa. Alaluomen lihaksista voidaan lisäksi tehdä tuki ihonalaiskudokseen, jolloin hoitovaste leikkaukselle on mahdollisimman pitkäaikainen.

Alaluomileikkaus tehdään tavallisimmin yläluomileikkauksen yhteydessä paikallispuudutuksessa ja kevyessä esilääkityksessä leikkaussalissa. Alaluomileikkaus voidaan tehdä myös erikseen polikliinisena toimenpiteenä paikallispuudutuksessa. Haava tulee vaakasuoraan aivan ripsirivistön alle koko alaluomen mittaisena ja se suljetaan erittäin ohuella jatkuvalla ompeleella.

Leikkauksen jälkeen silmäluomille asetetaan kylmäpainepakkaus vähintään tunnin ajaksi ja potilas saa levätä puoli-istuvassa asennossa lepäämössä. Kotihoito-ohjeet käydään yhdessä sairaanhoitajan kanssa läpi vielä ennen kotiin lähtöä. Saattaja on suositeltava kotiutuessa.

Ompeleiden poisto on klinikallamme 5-7 päivän kuluttua leikkauksesta. Sairausloman tarve on 1-2 viikkoa. Maksuton jälkitarkastus, johon pyydän kaikki leikkauspotilaani, on 1-2 kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Tuolloin arvioidaan hoitovaste leikkaukselle.

Potilasohje silmäluomileikkaukseen valmistautumisesta