Alaluomen uloskääntymä ektropium

Alaluomen löystyminen ikääntymisen seurauksena voi johtaa luomireunan ulospäin kääntymiseen eli ektropiumiin. Muita syitä virheasentoon voivat olla esim. kasvohermohalvauksen jälkitila tai alaluomea kiristävät arvet. Luomireuna irtoaa silmän pinnasta ja kyynelneste lammikoituu tähän ”luomitaskuun”. Silmä on vetinen ja näöntarkkuus sumenee. Potilaat kuvaavatkin näköään ”kuin väreilevän veden läpi katselisi”. Ektropium on helppo tunnistaa, koska se on jatkuva ja selvästi näkyvä. Alaluomi ikään kuin ”repsottaa” ulospäin.

Ektropiumissa silmäluomen sisäpinnan sidekalvo kuivuu, ärtyy ja tulee punoittavaksi. Silmä alkaa myös usein rähmimään, koska sidekalvo tulehtuu. Jos alaluomi on useiden kuukausien ajan ektropiumissa, sidekalvo keratinisoituu eli alkaa muuttua ihon kaltaiseksi. Keratinisoituessaan alaluomen sisänurkassa oleva kyynelpiste voi tukkeutua pysyvästi ja silmä voi jäädä vetistäväksi korjausleikkauksen jälkeenkin.

Ektripiumin hoito

Ektropiumin hoito on aina kirurginen. Leikkaus tulee tehdä muutaman kuukauden kuluessa virheasennon toteamisesta. Ennen kirurgista korjausta aloitan potilailleni antibiootti-kortisoni-paikallishoidon silmäluomen sidekalvolle, jotta paraneminen leikkauksen jälkeen olisi mahdollisimman nopeaa.

Leikkaus tehdään poliklinikalla paikallispuudutuksessa. Leikkausmenetelmiä on useita riippuen taustalla olevasta syystä. Jälkihoito on vastaava kuin ylä- ja alaluomileikkauksessa. Ompeleet poistetaan poliklinikallamme 5-7 päivän kuluttua. Maksuton jälkitarkastus on kuukauden kuluttua.

Anna meidän auttaa sinua – varaa leikkausarvio ja unohda ektropium!

VARAA ARVIO

Potilasohje silmäluomileikkaukseen valmistautumisesta