Alaluomen sisäänkääntymä entropium

Alaluomen tukikudosten ja luomireunan löystyminen voi johtaa silmäluomen luomireunan kääntymiseen sisäänpäin. Virheasentoa kutsutaan entropiumiksi. Tällöin ripset ja alaluomen iho kääntyvät hankaamaan silmän pintaa. Seurauksena on jatkuva silmän punoitus, roskantunne ja hankalimmillaan silmän pinnan tulehdus ja haavauma.

Alussa alaluomi voi olla entropiumissa vain makuuasennossa. Tällöin silmä on aamulla herätessä punoittava, ärtynyt ja roskantunteinen, mutta rauhoittuu päivän mittaan. Silmälääkärikään ei välttämättä löydä silmäoireiden taustalla olevaa syytä ellei osaa etsiä, koska vastaanotolla potilaan istuessa silmäluomi on normaaliasentoinen. Ajoittainen entropium paljastuu yleensä potilaan nipistäessä silmäluomia voimakkaasti kiinni tai makuuasennossa, jolloin alaluomi ”rullautuu” sisäänpäin.

Entropium edellyttää kirurgista hoitoa

Ensiapuna entropiumissa voidaan käyttää teippivetoa, mutta varsinainen hoito on aina kirurginen. Leikkaus tulee tehdä mahdollisimman pian virheasennon toteamisesta silmän pinnan haavaumariskin vuoksi. Leikkaus tehdään poliklinikalla paikallispuudutuksessa. Leikkausmenetelmiä on useita.

Haava tulee kohtisuoraan luomireunaa vasten ja/tai aivan ripsirivistön alle. Jälkihoito on vastaava kuin ylä- ja alaluomileikkauksessa. Ompeleet poistetaan poliklinikallamme 5-7 päivän kuluttua. Maksuton jälkitarkastus on kuukauden kuluttua.

Potilasohje silmäluomileikkaukseen valmistautumisesta