Alaluomen sisäänkääntymä entropium

Alaluomen tukikudosten ja luomireunan löystyminen voi johtaa silmäluomen luomireunan kääntymiseen sisäänpäin. Virheasentoa kutsutaan entropiumiksi. Tällöin ripset ja alaluomen iho kääntyvät hankaamaan silmän pintaa.

Entropium voi oireilla esimerkiksi:

  • jatkuvana silmän punoituksena
  • roskan tunteena silmässä
  • haavaumina
  • silmätulehduksina

Alussa alaluomi voi olla entropiumissa vain makuuasennossa. Tällöin silmä on aamulla herätessä punoittava, ärtynyt ja roskantunteinen, mutta rauhoittuu päivän mittaan. Silmälääkärikään ei välttämättä löydä silmäoireiden taustalla olevaa syytä ellei osaa etsiä, koska vastaanotolla potilaan istuessa silmäluomi on normaaliasentoinen. Ajoittainen entropium paljastuu yleensä potilaan nipistäessä silmäluomia voimakkaasti kiinni tai makuuasennossa, jolloin alaluomi ”rullautuu” sisäänpäin.

Entropium edellyttää kirurgista hoitoa

Ensiapuna entropiumissa voidaan käyttää teippivetoa, mutta varsinainen hoito on aina kirurginen. Leikkaus tulee tehdä mahdollisimman pian virheasennon toteamisesta silmän pinnan haavaumariskin vuoksi. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja leikkausmenetelmiä on useita.

Haava tulee kohtisuoraan luomireunaa vasten ja/tai aivan ripsirivistön alle. Jälkihoito on vastaava kuin ylä- ja alaluomileikkauksessa. Ompeleet poistetaan poliklinikallamme 5-7 päivän kuluttua. Maksuton jälkitarkastus on kuukauden kuluttua.

Jos epäilet alaluomen sisäänkääntymää, ota rohkeasti yhteyttä – kerromme sinulle lisää hoitomuodoista ja tarvittaessa varaamme sinulle ajan leikkausarvioon.

OTA YHTEYTTÄ


Potilasohje silmäluomileikkaukseen valmistautumisesta