CO2-laserhoidot

Ihon kiinteytyshoidot CO2 laserilla

Tehokkain tällä hetkellä tunnettu kasvojen ihon kiinteytyshoito, jolla voidaan hoitaa myös herkkää silmänympärysihoa, on fraktionaalinen hiilidioksidi-laserhoito (CO2). Hoito perustuu laserenergian kohdentamiseen tarkasti siihen ihokerrokseen, joka käynnistää kollageenin uudismuodostuksen. Laserhoidon lopputuloksena iho on sileämpi ja kiinteämpi. Pigmenttihäiriöissä laserhoito tasoittaa ja normalisoi ihon väriä. Toipumisaika on lyhyt, 1-3 viikkoa, riippuen hoidetun ihoalueen laajuudesta ja valitun laserenergian tehosta. Ihon auringolta suojaus on tärkeää ennen ja jälkeen laserhoidon.

Fraktionaalinen CO2-laserhoito voidaan tehdä klinikallamme joko itsenäisenä hoitona tai silmäluomileikkauksen yhteydessä täydentävänä hoitona. Arviokäynnillä kartoitetaan tilanne ja tehdään hoitosuunnitelma yhdessä potilaan kanssa, Yläluomien leikkaushoitoa laserhoito ei korvaa, koska poistettavaa ihopoimua on toimenpiteessä yleensä useita millimetrejä. Sen sijaan, jos alaluomella on ylimääräistä ihopoimua vain vähän, voidaan alaluomileikkaus korvata laserkäsittelyllä. Lasertekniikka mahdollistaa myös ns. veitsettömän alaluomileikkauksen. Tällöin rasvan poisto tehdään alaluomen sisäpinnan kautta ilman ihoviiltoa, jonka jälkeen alaluomen iho kiinteytetään fraktionaalisella CO2-laserhoidolla.

Laserhoitoon valmistautuminen

Laserhoitoon tultaessa ihon on oltava terve, päivettymätön ja hyvin kosteutettu, jotta toivottu lopputulos saavutetaan. Käsittely herkistää ihon auringonvalolle seuraavien kuukausien ajaksi. 3-4- viikkoa ennen laserhoitoa iholta on suositeltavaa kuoria hellävaraisesti kuollut ja kuiva pintasolukko pois. Tämä valmistava ihotyypin mukainen hoito kannattaa tehdä kosmetologin toimesta. Sen jälkeen ihoa kosteutetaan ja suojataan tehokkaasti käyttämällä kosteutusseerumia ja/tai kosteusvoidetta sekä korkean suojakertoimen omaavaa ( SK 50) auringonsuojavoidetta laserhoitoonn saakka. Ihoa kuorivia hoitoja tai hoitotuotteita ( esim. retinolivoiteita tai hedelmähappoja) ei suositella laserhoitoa edeltävien 3 viikon aikana.

Laserhoito

Toimenpiteeseen tullaan koko kasvot ilman meikkiä. Ennen toimenpidettä otetaan kuvadokumentit hoitovasteen seurantaa varten. Käsiteltävälle ihoalueelle levitetään pintapuudutevoide ( Emla) 40 min ajaksi. Silmät suojataan toimenpiteen ajaksi. Laserhoito tuntuu nipestelynä. Hoidon kesto on 2-10 min riippuen hoidettavan ihoalueen laajuudesta. Lopuksi levitetään antibioottivoide hoidetulle ihoalueelle. Kotiin pääsee heti toimenpiteen jälkeen.

Jälkihoito

Laserkäsittelyn jälkeen iho voi tuntua aralta ja kuumottavalta noin vuorokauden ajan. Särkylääkettä voi ottaa tarvittaessa. Hoidon jälkeisinä päivinä iholle muodostuu ohutta rupea, joka on toivottu vaikutus. Hyvää käsihygieniaa noudatetaan kaikessa jälkihoidossa. Kotona hoidetulle ihoalueelle levitetään pumpulipuikolla antibioottivoidetta 2 kertaa päivässä kahden seuraavan päivän ajan. Kolmannesta päivästä lähtien antibioottivoiteen tilalle vaihdetaan tehokkaasti kosteuttava herkän ihon kosteusvoide. Hoitoaluetta suihkutellaan hoitoa seuraavasta päivästä lähtien 2 kertaa päivässä runsaalla vedellä, jotta levitetyt voiteet saadaan huuhdottua pois. Suihkuttelua jatketaan, kunnes kaikki ruvet ovat lähteneet. Ruvet pehmenevät suihkuttelun ja rasvauksen seurauksena ja lähtevät itsekseen 5-8- päivän kuluessa rullautumalla pois. Rupea ei saa hangata pois, mutta pumpulipuikolla voi kevyestei pyöritellä irtoamassa olevat ruvet pois. Paranemisvaiheen kontrollit sovitaan toimenpidepäivänä. Näin varmistetaan, että toipuminen sujuu hyvin. Rupien irrottua iho voi olla hennon punoittava 2-4 viikon ajan. Meikkivoiteella voi tätä halutessaaan peittää. Ihon suojaus auringolta on erittäin tärkeää laserhoidon jälkeisen 6kk ajan. Ensimmäisen 2 kk ajan auringonsuojavoiteen suojakertoimen on oltava SK 50, seuraavien 4kk ajan vähintään SK 35.

Riskit

Ihon tulehdukset vältetään hyvällä käsihygienialla. Jos iholla on ennestään arpimuodostustaipumus, tästä kannattaa kertoa lääkärille jo arviokäynnillä. Laserhoitoa ei tällöin suositella. Sen sijaan arpimuodostustaipumus ei ole este silmäluomileikkaukselle. Jos auringolta suojauksesta ei huolehdita, laserhoidettu ihoalue saattaa tummua eli pigmentoitua. Syksy (syyskuu-tammikuu) on suositeltavin aika laserhoidolle, jolloin ihon suojaaminen voimakkaalta auringonvalolta on helpoin toteuttaa.

Lopputulos

Maksuton lääkärin jälkitarkastus on 3-4 kk kuluttua laserhoidosta. Tällöin otetaan jälkikuvat ja arvioidaan hoitovaste. Pinnallisten ja vähäisten ihojuonteiden ja pigmenttimuutosten hoidossa riittää yleensä yksi laserhoitokerta. Jos juonteet ovat syvempiä ja niitä on paljon tai jos pigmenttimuutokset ovat tummempia, voidaan tarvita useampia hoitokertoja. Jatkosuuunnitelma tehdään aina potilaan kanssa yhdessä arvioiden. Laserhoidon lopputuloksen pysyvyys on 2-5 vuotta. Siihen vaikuttavat potilaan ikä, elintavat, päivittäinen ihon hoito ja auringolta suojaus.